"Gdy wszyscy myślą, że się czegoś nie da zrobić, wtedy pojawia się ten który nie wie, że się nie da i to robi" A.Einstein ::TWOJA SZKOŁA - TWOJA PRZYSZŁOŚĆ::"Opowiedz mi, a wkrótce zapomnę. Pokaż mi, może zapamiętam. Pozwól mi dotknąć, a zrozumiem" Kartezjusz

Aktualności

08 listopada 2019 12:24 | Aktualności

Dbaj o zdrowie!

6 listopada w Szkole Podstawowej w Piecniku obchodzono Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom, czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów.

Cała społeczność szkolna zaangażowana w akcję, pod okiem swoich opiekunów i nauczycieli, przy owocnej współpracy z rodzicami, zorganizowała w klasach wspólne przyrządzanie zdrowych, pożywnych i pełnowartościowych potraw, koktajli, świeżych soków owocowo – warzywnych, które były nie tylko przyjemną strawą dla ciała, ale i również dla ducha. Napawały wszystkich swoim zapachem, a także kunsztownym i finezyjnym wyglądem.

Druga odsłona tej szkolnej akcji cieszyła się jeszcze bardziej pomysłowymi przepisami  na zdrowe potrawy oraz większym zaangażowaniem samych uczestników. Po poczęstunku dla uczniów zorganizowano warsztaty profilaktyczne, które miały na celu uświadomienie skutków i zagrożeń płynących z nienależytego dbania o nasze zdrowie, a co za tym idzie o zaburzenie równowagi psychicznej i fizycznej młodych ludzi.

Warsztaty dla uczniów klas ,,0” – IV przygotowane przez panią Aleksandrę Gągalską dotyczyły zasad zdrowego odżywiania oraz higieny osobistej. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą, chętnie podejmowali dyskusję i udzielali trafnych odpowiedzi na zadawane pytania. Pogadanka była urozmaicona filmami edukacyjnymi dotyczącymi zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz dbania o higienę ciała, jamy ustnej oraz chorób wynikających z braków higieny.

Klasy V – VIII wzięły udział w warsztatach pod kierunkiem pani Agaty Boruch – Jaszczyk. Miały one uzmysłowić młodzieży szkolnej, jakie są skutki i zagrożenia sięgania po substancje psychoaktywne. Za pomocą spotów reklamowych skierowanych do nastolatków, prezentacji multimedialnej oraz filmu o silnym przekazie emocjonalnym, prowadząca starała się przekazać jak najwięcej informacji na temat tragicznych skutków sięgania  po tzw. ,,nowe narkotyki”. Podczas spotkania uczniowie mieli możliwość zadawania pytań i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami. Głównym organizatorem Szkolnego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania był Zespół Wychowawczo – Profilaktyczny.

 Agata Boruch-Jaszczyk

Przeczytano: 166 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: